Så väljer du rätt bilshampoo för din bil

Så väljer du rätt bilshampoo för din bil illustration

Att välja rätt bilschampo för din bil kan vara en utmanande uppgift. Med en uppsjö av märken och typer på marknaden kan det vara förvirrande att veta vad som är bäst för din bils specifika behov. Oavsett om du är en bilentusiast eller bara vill hålla din bil ren och glänsande, är det viktigt att välja ett bilschampo som inte bara rengör effektivt utan också skyddar bilens lack.

Förstå din bils behov

Innan du dyker in i världen av bilschampo, är det viktigt att förstå vad just din bil behöver. Olika bilar har olika typer av lack och behandlingar, vilket innebär att deras behov kan variera drastiskt. Glanslackerade bilar kan kräva ett schampo som är mildare för att undvika repor, medan bilar med matt lack kanske behöver ett specialiserat schampo för att bevara ytan. Ta hänsyn till tillverkarnas rekommendationer och eventuella specialbehandlingar din bil har genomgått.

Olika typer av bilschampo

Marknaden erbjuder en mängd olika typer av bilschampo, var och en med sina egna för- och nackdelar. Här är några av de mest populära typerna:

 • Standard bilschampo: Den vanligaste typen, som är bra för regelbunden tvätt. Den är skonsam mot lacken och tar bort smuts och föroreningar effektivt.
 • Schampo med vax: Detta schampo innehåller vanligtvis vax eller polymerer som lämnar ett skyddande lager på bilens yta. Bra för de som vill ha extra glans och skydd.
 • pH-neutralt schampo: Speciellt viktigt för bilar med känslig lack eller specialbehandlingar. Dessa schampon är skonsammare mot vax och förseglingar, och minskar risken för att skada lacken.
 • Biologiskt nedbrytbart schampo: För den miljömedvetna bilägaren är dessa schampon ett bra val. De innehåller inga skadliga kemikalier och är säkra för miljön.

Vad du ska undvika

Alla bilschampon på marknaden är inte lika bra och vissa kan till och med skada din bils lack med tiden. Här är några saker du bör undvika när du väljer bilschampo:

 • Sulfater: Dessa ingredienser kan vara för aggressiva för bilens lack och kan bryta ner vax och skyddande förseglingar.
 • Hårda kemikalier: Schampon som innehåller starka kemikalier kan skada lacken eller färgbeläggningen på bilen.
 • Non-neutrala pH-värden: Ett schampo med för högt eller lågt pH-värde kan vara skadligt för bilens lack och andra ytor.

Läs alltid ingredienslistan på schampot och undvik produkter med dessa skadliga ämnen.

Hur man använder bilschampo korrekt

För att få det bästa resultatet och skydda din bils lack är det viktigt att veta hur man använder bilschampo korrekt. Här är en enkel guide:

 • Skölj bilen först för att avlägsna löst smuts och partiklar. Detta förhindrar repor när du börjar tvätta.
 • Blanda schampot enligt tillverkarens anvisningar. Använd alltid rätt mängd vatten och schampo.
 • Använd en tvätthandske eller svamp av hög kvalitet för att applicera schampot. Börja från toppen och arbeta dig neråt, och tvätta bilen i sektioner för att undvika att schampot torkar på ytan.
 • Skölj regelbundet för att se till att inga tvålrester blir kvar, vilket kan leda till fläckar.
 • Torka bilen med en ren, mjuk trasa eller mikrofiberhandduk för att undvika vattenfläckar och få en perfekt finish.

Att välja rätt bilschampo kan göra stor skillnad i hur din bil ser ut och hur länge lacken håller. Genom att förstå din bils behov, veta vilka typer av schampon som finns, undvika skadliga ingredienser och använda schampot på rätt sätt, kan du hålla din bil i toppskick och förlänga livslängden på dess lack och yta.

Vanliga frågor

Hur ofta ska jag tvätta min bil med bilschampo?

Det rekommenderas att tvätta bilen var tredje till fjärde vecka beroende på hur ofta du använder den och under vilka förhållanden. Om du bor i ett område med mycket smuts eller salt på vägarna kan det vara bra att tvätta oftare.

Kan jag använda hushållstvål eller diskmedel istället för bilschampo?

Det är inte rekommenderat att använda hushållstvål eller diskmedel, eftersom de kan vara för aggressiva och avlägsna skyddande vaxlager från bilens lack. Använd alltid ett bilschampo som är formulerat speciellt för fordon.

Behöver jag alltid vaxa bilen efter tvätt?

Det beror på vilken typ av bilschampo du använder. Om du använder ett schampo med vax kan ett extra lager vax inte vara nödvändigt. Men för maximal glans och skydd rekommenderas regelbunden vaxning, gärna var tredje till fjärde månad.

Kan bilschampo skada min bils lack?

Ett högkvalitativt bilschampo bör inte skada bilens lack om det används enligt anvisningarna. Det är dock viktigt att undvika schampon med hårda kemikalier och att följa rätt tvättmetoder för att skydda lacken.

Vad är fördelen med pH-neutralt bilschampo?

pH-neutralt bilschampo är skonsammare mot bilens yta och skyddande lager som vax och förseglingar. De minskar risken för skador och är säkrare att använda på bilar med känsliga eller specialbehandlade ytor.